Sunday, 19 February 2012

Här säljs drömmen om vildmarken

Bear Grylls och Ray Mears är hjältar i England. Vi följer deras resor, hur de lever av det som landet ger dem. De fiskar och gräver upp, grillar rötter och bygger kanoter. Som mamma säger "de är pojkar som bygger kojor i skogen".

Fråga vilken man som helst här och det där med att kunna göra upp eld utan tändstickor, eller med bara en tändsticka, är total maxat. Kan man fånga sin fisk, göra upp eld och grilla den, då är man en riktig man.

Drömmen om vildmarken säljs stenhårt. Problemet är att det inte finns någonstans i England där man får leva vilt. Mycket är privat mark där man inte får ens röra sig, allemansrätten finns inte här. Resten ägs av National Trust eller English Heritage, medlemsorganisationer för att bevara land och skog. Där får man inte göra upp eld, över huvud taget. Man får inte heller fiska, plocka blommor eller svamp...möjligen bär om det finns några.

På TV visar en av kändiskockarna hur han samlar musslor och fiskar och lagar till över öppen eld och vi sitter och dreglar och tänker, vill också göra så. Men det är förbjudet att göra upp eld vid kusten också.

Konstigt kan man tycka, men det bor över 60 miljoner människor på en yta som motsvarar en tredjedel av Sveriges. Det finns alltså inte plats för alla vildmarkare, vilket gör det ännu mer attraktivt förstås. De borde åka till Sverige istället. Visserligen får man inte göra upp eld hur som helst där heller, men hallå, möjligheterna till vildmarksliv är oändligt mycket större. Billiga flyg och 2,5 timmar bort gör det hela klart genomförbart.

I Sverige finns en jättemarknad för brittiska män (mest) som vill bygga kojor i skogen, eftersom det varken finns skog eller är tillåtet att bygga kojor i England! Samtidigt när jag frågar en svensk (manlig) kompis om det där med att göra upp eld med stål tittar han frågande på mig. " Men det är ju mycket enklare att använda bensin?" säger han. Och mina manliga brittiska vänner talar om för mig att "ölen är dyr i Sverige". När jag glatt berättar om varg och björn i Bergslagsskogarna ser jag ridån gå ned. Det är för vilt helt enkelt!

No comments:

Post a Comment