Friday, 12 October 2012

Den gamla damen

Bredvid mig  bor en dam, Mrs Woodcock, som är 97 år gammal. Tänk nästan 100 år gammal.
- Då får man telegram från drottningen, när man fyller 100, säger min 11-årige son. "Vad är telegram?"

Mrs Woodcock flyttade in som nygift när hon nyss fyllt 18 (det var 1933). I mitt hus bodde hennes närmaste väninna med sin man. De planterade varsin rosenbuske utanför burspråksfönstret mot gatan. Buskarna med stora mörkrosa blommor finns kvar. Hon skulle bara bo där några år var det tänkt. Hennes tre barn är nu i 70-årsåldern och har egna barn och barnbarn.

Hennes väninnas man dog och så småningom väninnan. Nu finns ingen kvar som kände henne när hon var barn.

Vi flyttade in 1997. Huset var nyrenoverat. Det var vitt, vitt, vitt överallt - och heltäckningsmattor t om i köket och badrummet. Vitt var fint på visningen tyckte jag, men tråkigt att bo i. Som den svensk jag är ville jag slänga ut alla gräsliga heltäckningsmattor och lägga trägolv (nåja laminat då). Det finns en anledning till att man favoriserar mattor i det här landet. Det är fruktansvärt kallt på golven eftersom husen inte har någon isolering, inte underifrån och inte i väggarna och så drar det under ytterdörren och genom fönstren, men det är ohygieniskt och lortigt och fult...jag går igång igen känner jag...

I alla fall, jag satte igång att måla....blodrött på väggarna i en del av vardagsrummet, äppelgrönt i köket, ljusblått i sovrummet. Sådär som jag ville ha det. Min partner fick totalspader! Huset skulle bli osäljbart, alla som klev in skulle förfasas, nej det skulle vara vitt, som en ren kanvas. Och trägolv, vansinne!! Det skulle ju låta alldeles förfärligt när man gick runt....man har skor på sig inomhus här.
- Då får man väl ta av sig skorna, föreslog jag.
- Man kan inte be besökare ta av sig skorna, kom svaret rappt. och jag tänker inte gå omkring barfota inne och förfrysa tårna.
. Fair point, tänkte jag, åtminstone det där om kylan - besökare kunde väl få ha skorna på sig. Men det verkade så vansinnigt att förbereda huset för flytt. Vi hade ju knappt flyttat in?
- Vi ska väl inte flytta på en gång heller?
- Nej, inte än, men vi ska ju inte bo här så många år, och målar man med rött måste man måla över minst tre gånger för att det inte ska skina igenom.

Vi skulle alltså bo i ett visningshus, helst inte sätta upp några tavlor på väggarna och absolut inte måla i blodrött - för vi kanske skulle flytta om några år?

Jag målade ändå...blodrött, grönt och ljusblått.
Min partner flyttade så småningom.
Jag bor kvar i mitt hem- liksom Mrs Woodcock i huset bredvid. Och våra rosenbuskar blommar fantastiskt varje försommar.
5 comments:

 1. Vilken fin! Och är du nöjd med ditt hus?

  ReplyDelete
 2. Wow, vilka rosor!! Only in England!

  ReplyDelete
 3. Japp här växer allt som galet!

  ReplyDelete
 4. Herregud som jag känner igen mig i beskrivningen av huset och heltäckningsmattor. Jag och min man har precis (6 månader sen) köpt ett gammalt radhus och jag tänkte exakt samma sak som du (mattorna ska bort!) men efter vi tog bort den i hallen för att visa vårt fina gamla klinkers har vi behållit mattorna i alla andra rum!

  ReplyDelete