Thursday 30 August 2012

Om mode och trender och shopping


Vad jag kan minnas har lila aldrig varit en modefärg i Sverige. I England är lila (och knallgult) en rejäl innefärg inte bara för gamla tanter, med några års mellanrum. Allt från ljust pastellila till mörkare. Och det används verkligen av många.

Modet är generellt mycket bättre i Sverige tycker jag.Åtminstone för oss medelålders kvinnor som varken gillar damkläder à la brunt och svart typ dräkt eller klarar av att klämma in oss det unga modet i England, dvs kortkort och supertight, så nära bikini det går att komma utan att det är bikini. Det finns väldigt få snygga, kul kläder som passar en 45-50-åring i Storbritannien. Här klär man sig distinkt antingen för kontoret/jobbet – dvs dräkt, eller för att gå ut;  så lite som möjligt eller väldigt uppklädd i festblåsa lite beroende på vilken klass man tillhör. Opera eller bingo liksom.

Just nu ska man tydligen också ha tofflor på sig på dagen....men det är bättre än de enorma platåskorna som varit så populära. Ingen kan gå omkring i dem, då måste man sitta stilla och bara vara fin.

Så sitter jag på Gatwick Airport och väntar på gatenummer och där kommer ett gäng killar i – ja, jag kan inte beskriva det som något annat än sparkdräkt. De är från Sverige visar det sig och jag tar raskt tillbaka allt ovan. Allt mode är inte bättre i Sverige. Och jag minns hur jag som femåring ståtade med orange stickade byxor. Effekten i töväder var mycket intressant!


Och för att vara lite "current" som man säger här visar jag en intressant shoppingtrend i London. Amerikanska Gilly Hicks butik i Kingston har övergett traditionella skyltfönster och visar istället vågor och surfen från Bondi Beach live på gigantiska skärmar. Nice :)

2 comments: