Saturday, 19 May 2012

(O)vanliga husdjur


Ibland sover en räv i min trädgård. Det är nästan som att ha en egen hund, fast mer praktiskt. Rävar är annars ett stort problem i städerna här, det finns över 30,000 rävar i storstadsområdena i Storbritannien. De rotar genom soporna och för ett herrans liv på nätterna. Låter overkligt metalliskt, inte alls som hundar. Och jo, vi har rävskabb så kombinationen rävar och egen hund är inte enkel. 


Det är allmänt ont om plats i London och samtidigt så mycket liv. Det ställer till det, helst vill man ju välja själv vilka husdjur man plockar in?


Först har vi myrorna som alltid är närvarande. De bor under och runt huset och med sprickor i grundplattan (huset är från 1875 byggd på lerjord så inte så konstigt att det spruckit) kommer de fram varje vår på olika ställen, mest i köket. Värstingsgiftet inköptes och det håller dem i schack, fast försvinner gör de inte. Det händer ganska ofta att man får peta undan en och annan på diskbänken, matbordet, eller i soffan. Häromdagen hittade jag ett par vilsna i badrummet på andra våningen.


När vi flyttade in bodde det ekorrar på vinden. De skrämde livet ur oss första natten genom att rusa galet fram och tillbaka över huvudet på oss. Vi visste inte vad det var - tänkte det kanske boode någon där, eller spöken. När exet gick upp och lyste med en ficklampa stirrade han rakt in i två ögon - jodå grå ekorrar, eller råttor med bra som de PR kallas här. Galler runt hela taket fixade problemet.


Ett tag (ett ganska långt tag) hade vi möss. De bodde under golven och man kunde höra dem trippa runt på nätterna. Det var ju väldigt ohygieniskt. Vi försökte först med så kallade humana fångstmetoder, dvs fånga dem i bur och släppa ut dem, men vi lyckades aldrig få någon att gå in i buren trots jordnötssmör - vilket tydligen är det absolut bästa, så återigen, gift köptes, men nehejdå - de dog inte. Det visade sig att om giftet inte var tillräckligt starkt kunde de bli immuna, så vi matade en växande koloni av husmöss genom en hel vinter. Superstarkt gift inköptes och bingo. De försvann. Bara för att komma tillbaka igen nästa vinter och vintern efter. Så småningom upptäckte vi ett hål under röret med vattnet från diskmaskinen som gick ut genom väggen. Vi insåg att det varje höst flyttade in ett nytt par till värmen. Hålet tätades och sedan dess inga möss.


Värst var det när när jag fick in sniglar (slugs alltså inte dem med skal utan de där riktigt äckliga). Jag åker till Sverige flera veckor varje sommar och istället för att ha någon som vattnar blommorna ställer jag ut dem i trädgården. Bland annat ett apelsinträd. Väl tillbaka i London lyfte jag in krukorna och tänkte inte mer på det.


Efter några veckor började jag se slemspår på mattan i vardagsrummet. Förstod direkt vad det var och satte igång att leta. Nej, hittade inget. Jag vände upp och ned på alla möbler, letade bakom gardiner, bokhyllor, inuti soffan, bakom elementet. Ingenting. Varje morgon var det första jag gjorde att gå ned och leta efter spåren. Jodå, den fanns kvar - jag blev som besatt. En natt vaknade jag vid tre-tiden. Nu jävlar tänkte jag, greppade ficklampan från skrubben under trappen och gick på jakt. Mycket riktigt, där slemmade den sig fram på mattan. En bit hushållspapper och den förpassades ut i trädgården. Mycket nöjd gick jag och la mig. Det gick en vecka och så plötsligt en kväll ser jag spår igen på mattan. Hade jag inte tagit bort dem ordentligt? Jag kollar ordentligt och tar bort alla spår. Nästa morgon, nya spår! Men herregud, var det ett hål i väggen igen? Kom de in under golvet? Samma visa igen, upp mitt i natten, hittar den så småningom och skickar ut i trädgården. Detta pågår nu i flera månader. Jag blir av med en, det går någon vecka och så kommer det en ny. Till sist inser jag att det förmodligen är en snigel som lagt ägg i krukan och de kläcks med lite olika mellanrum. Så småningom, efter flera månader! slutar de dyka upp. Men jag sveper fortfarande med blicken varje gång jag kommer in i rummet. Och blommorna får hellre vissna över sommaren än att jag försöker mig på en flytt mellan ute och innevärlden igen.

No comments:

Post a Comment