Monday, 20 September 2010

Valet 2010 och främlingsfientlighet

Få saker gör mig så arg som orättvisa och inskränkthet. Att så många svenskar röstade på SD i valet gör mig alltså arg, och fler med mig. Det är ingen måtta på kommentarerna och twittrandet så här dagen efter valet.

I min sons skola i Wimbledon/London finns barn av 23 olika nationaliteter och barnen tävlar om vem som har "flest" länder. Vinnaree just nu är tydligen Yuki vars mamma är från Japan och pappa från Polen. Var och varannan familj består av blandade bakgrunder, inte bara i en generation, utan blandat om och om igen. Visst finns motsättningar här också, inte minst klasskillnader som skulle få en vanlig svensk att svimma. Men här finns också mycket smarta initiativ till att stoppa den engelska motsvarigheten till SD, dvs BNP. Eller vad sägs om anmälan mot BNP strax före valet om att deras medlemsantagningsregler var diskriminerande och bröt mot lagen. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7059840.ece. Någon kanske borde ta en titt på SDs regler och infiltrera?

I grund och botten handlar det om rädsla för det som är annorlunda. Det är inte länge sedan vi svenskar kom in från skogen och främlingar är farliga oavsett om de kommer från Dalarna till Stockholm eller Iran till Göteborg. Vårt försvar är att stänga till, inte ta kontakt, inte vilja förstå.

I England med alla inernationella kontakter sedan hundratals år tillbaka är det annorlunda. Här finns också ett kapitalistiskt driv som jag inte känner finns i Sverige. Här behövs invandrare för att göra jobben. Och eftersom jag faktiskt är invandrare i Storbritanninen själv kan jag göra en intressant jämförelse. Människor här frågar ofta var jag kommer ifrån ursprungligen, men när man väl klarat av det, är det back to business. Ingen värderar min förmåga att utföra en arbetsuppgift baserad på var jag kommer ifrån. Jämför det med att den som har ett utländskt namn i Sverige knappt kan få jobb!

Trösten är att i takt med att vår värld blir alltmer virtuell och global, desto svårare blir det för främlingsfientligheten att överleva. Vi kommer alla mer eller mindre att arbeta i företag som är globala, virtuella och på vår fritid delta i olika nätbaserade communities som är globala och baserade på intressen snarare än kulturell bakgrund.

Men tiden då svenskarna kunde peka finger åt andra länder där främlingsfientliga organisationer ansågs få härja fritt är tyvärr definitivt över.

No comments:

Post a Comment