Friday, 27 March 2009

Nu är det vår här i London! Hörde att i Ludvika var det minus 17 grader igår morse. Inte här!

Februari, mars och april är de bästa månaderna i England, tillsammans med oktober och november. Fortfarande brunt och grått och dammigt i Sverige och här blommar det i rabatterna, jag kan sitta ute och dricka kaffe och ha dörren öppen utan att huttra ihjäl mig. Tacka vetja trådlösa nät!

Igår var det ett program på TV med ett inslag om några unga killar ur den engelska aristokratin, kunde inte titta, det kröp i mitt svenska jag. Klasskillnaderna i detta land är så oerhörda att man som svensk inte ens har en referensram. I Sverige förfasas vi av politiker och företagsledare med stora gårdar. Här lever en del av befolkningen i en helt annan värld och har så mycket pengar att hela deras värld är totalt ouppnåelig för vanliga människor. Protesterna kommer dock. ordföranden i banken RBS som fått en enorm pension trots att RBS är en av bankerna som varit med i bräschen av branschkrisen i England, har fått sitt hus vandaliserat av organiserade människor som protesterar mot rikedomarna.

En mamma till en av min sons klasskamrater är förskolelärare i en privatskola i en fin del av London, i närheten av Notting Hill. I lekparken under helgen berättade hon om hur otroligt fokuserade på sig själva de var. Inte nog med att de inte är ett dugg intresserade av social rättvisa eller solidaritet eller ens medmänsklighet, de är inte ens intresserade av att hjälpa andra familjemedlemmar. Var och en tar hand om sig själv i den världen, och så blundar man för allt annat. Svart och vitt, ha och inte ha, inte en gråskala där alla befinner sig i mitten som i Sverige. Och det är ju toppen om man tillhör gruppen som har. Alla de i Sverige som argumenterar för att individen ska behålla mer och staten ta mindre skatt, skulle tillbringa lite tid i England för att förstå hur det blir då. Vi svenskar tar vårt skyddsnät alldeles för mycket för givet och har inte en aning om hur det skulle vara om det inte fanns.

No comments:

Post a Comment