Sunday, 15 June 2014

Ta med cykeln på tåget


Det är superenkelt att ta med cykel på tåg i England och kostar inget. Rekommenderar verkligen att hyra en cykel och ta tåget till Richmond, Windsor Great Park, Brighton eller Dorking. Eller varför inte ta med cykeln på en av "riverbåtarna" och dra ut till Greenwich eller ännu längre bort?

Bra information och rutter för Londonområdet finns hos Visit London och för lokal och regionaltåg på Transport for Londons website.

Några saker att tänka på:

Det är så enkelt som att ta med sig cykeln till järnvägsstationen och rulla på den in i en vanlig vagn. Men man måste undvika rusningstid. Och det skiljer lite mellan olika bolag eftersom tågtrafiken i England är privatiserad. Normalt är det OK efter 9.30 på morgonen på vardagar och när som helst på eftermiddagen. På helgerna gäller normalt inga begränsningar. Men alltid bäst att kolla först. Det finns också en begränsning av hur många cyklar som får åka i varje vagn så vill du vara alldeles säker kan du boka en cykelplats. Men jag har aldrig bokat och aldrig haft problem.

Det går inte att ta cykel på tunnelbanan men det går lokal (pendeltåg) till och från alla stora stationer i centrala London - kallas för "British Rail" på kartort och skyltar.

Tänk på att trafiken är mycket tätare i England, även på småvägar utanför städerna och vägarna är verkligen inte anpassade till cyklister. Det finns ingen kant utanför markeringarna, utan då måste trängas med bilister på själva körbanan. Det är väldigt dåligt med cykelbanor som är separerade från trafiken och ofta finns det bara sådana i korta sträckor. Det bästa är att satsa på stora parker eller områden där det finns iordninggjorda cykelbanor. Det är inte OK att cykla på promenadstigar eller rakt ut på ängar eller i skogar.

Några förslag:

Richmond Park, Ligger i södra delen av centrala London. Tåg från Waterloo Station tar 15-20 minuter och så uppför den branta backen till parken. Alternativt från stationen i centrala Richmond cykla längs med Themsen mot Kingston, där finns cykelbana och ingen biltrafik så cykla med barn här går toppen. Och så kan man ta tåget tillbaka in till London från Kingston.
Brighton - ligger vid kusten. Tar cirka en timme med tåg från Victoria Station och de går ofta. Schysst uteliv!
Windsor Great Park - nära Windsor Castle. Tåg från Waterloo Station, ligger också vid Themsen, men det går inte att cykla hela vägen dit från London längs med floden tyvärr. Kombo med besök på Windsor Castle och lite picknick i parken kanske? Dessutom bra shopping, restauranger och caféer i gamla järnvägsstationen i Windsor.


Box Hill, se bild ovan, i närheten av Dorking, se bild nedan. Cykelparadis, mycket upp och ner, men iordninggjort för cyklister. Denbys Vingård mellan Box Hill och Dorking och många antikaffärer i Dorking och OS-banan i cykling på Box Hill - två extremer :)

Mer information om cykling och cykelvägar och rutter finns också hos Sustrans  och Cycle Route.

Och glöm nu inte att använda cykelhjälm!2 comments:

 1. Hej Helena,

  härligt att hitta din blog. Härligt med svenskar i utlandet :) Själv har jag precis skaffat mig ett hus på landet i Katalonien. Underbart!

  Anyhow, jag hittade din blogg via bloggportalen. Det var lite krångligt att klicka sig "hit till dig" med den. Du har fått med dubbla http:// så länken funkar alltså inte. :) Bara ett tips. Nu ska jag sätta mig och läsa om ditt liv. Eftersom jag håller på att styra om min egen skuta så har alla såna här utlandssvenskar och deras bloggar blivit högaktuella för mig.

  Ha det gott!

  //Ulrika

  http://casaourika.wordpress.com

  Hursom, innan jag sätter mig och läser din

  ReplyDelete
 2. Hej Ulrika,

  Katalonien! Spännande :)
  Tack för tipset, ska fixa länken. Och självklart kolla din blogg!

  Glad midsommar!
  Helena

  ReplyDelete